Zielona Góra

Zielona Góra

Zielona Góra este un oraș in Voievodatul Lubusz, în vestul Poloniei, cu 138,512 de locuitori (2015). Zielona Gora a făcut parte din Voievodatul Lubusz din anul 1999, înainte fiind capitala Voievodatului Zielona Gora, din 1950 până în 1998. Zielona Gora este reședința corpului executiv și legislativ ales din Voievodatul Lubusz.   Numele orașului, în poloneză și germană înseamnă “munte verde”.
Prima așezare din zona Zielona Góra a fost construită în valea din apropierea râului Złota Łącza în timpul domniei voievodului polonez Mieszko I. Cea mai veche asezare a fost agricolă iar mai târziu s-a dezvoltat într-un punct comercial de-a lungul rutelor de la Poznań la Żagań și în Łużyce. Prima mențiune a așezării slave datează din anul 1222, precum și o creștere a populației de către Henryk Brodaty. Alte documente datează așezarea în 1302
Regiunea a primit aflux de burghezie germană în a doua jumătate a secolului al 13-lea în timpul Ostsiedlung-ului medieval. Așezarea a devenit un oraș cu Crossener Recht, o variație de drepturi Magdeburg, în 1323. Cea mai veche mențiune a stemei orașului, este de la 1421, deși se crede că a existat de la începutul secolului al 14-lea. Un document în arhiva orașului Thorn (Toruń), datând dinainte de 1400 a folosit un sigiliu cu numele GRVNINBERG, o forma timpurie a numelui german Grünberg.