Festivalul de Teatru Româno – Polonez 

Festivalul de Teatru Româno – Polonez 

În luna octombrie 2017, 5 tineri români și 12 tineri polonezi, coordonați de profesoarele Antonina Pauch, Aleksandra Maliszewska și Cristina Hangea, au avut ideea nebunească de a organiza un festival de teatru în Zielona Gora, Polonia. Astfel, timp de 5 zile, și-au dezvoltat creativitatea precum și abilitățile de muncă în echipă, dans și comunicare în limba engleză cu scopul de a produce un spectacol de neuitat pe scena Centrului Cultural ZOK din Zielona Gora.

Proiectul, “Festivalul de teatru româno-polonez”, a fost co-finanțat din bugetul local al municipiului Bistrița pe anul 2017. De asemenea, pentru buna organizare a activităților în Zielona Gora, ne-am bucurat de sprijinul financiar al partenerului polonez, Fundația Europeană pentru Educație și Cultură.

Organizarea unui festival de teatru de către tineri români și polonezi din orașele înfrățite Bistrița și Zielona Gora reprezintă o premieră. În plus, în urma acestui proiect, am contribuit la consolidarea unui parteneriat început în anul 2014, am creat legături între tinerii din cele două comunități, am promovat cultura românească și cea poloneză, obiceiuri, stilurile de viață și am reușit să bunem bazele unei frumoase prietenii. Nu în ultimul rând, am stârnit interesul tinerilor participanți pentru artă și teatru.

Festivalul de Teatru Româno – Polonez
2017

Ziua 1

Sosirea participanților români în Zielona Gora, Polonia, după o lungă călătorie cu trenul. Din fericire, am fost întâmpinați de către participanții polonezi și doamna profesoară Antonina Pauch, iar după un prânz tradițional polonez, am vizitat orașul și am avut ocazia să ne cunoaștem mai bine.

Ziua 2

Participanții români au vizitat mai întâi școala EUROPEJSKIE GIMNAZJUM I LICEUM DR RAHN W ZIELONEJ GÓRZE, după care au dat startul atelierului de teatru. În cadrul acestuia, au decis împrenă cu participanții polonezi să creeze o piesă de teatru bazată pe conceptul de libertate specific celor două culturi partenere. În plus, participanții români au susținut prezentări de promovare a țării noastre și a orașului Bistrița, acestea având rolul de a familiariza participanții polonezi cu geografia și cultura românească. Seara, am avut șansa unică de a participa la un atelier de dans coordonat de către antrenorul Marek Zadłużny din cadrul teatrului Pracownia Teatru Tańca.

Ziua 3

În prima parte a zilei, participanții au continuat repetițiile pentru scenete. În plus, au organizat ateliere artistico-plastice cu ceilalți elevi din școală cu vârste cuprinse între 11-17 ani. Scopul acestor ateliere a fost de a crea decorațiunile necesare pentru piesele de teatru pregătite, dar și de a socializa cu toți elevii școlii. Apoi, participanții au realizat diferite anunțuri pentru a informa elevii școlii despre festivalul de teatru. După-amiaza, am organizat o excursie la Muzeul Etnografic din Zielona Gora unde participanții au vizitat împrejurimilie și au participat la un atelier de copt pâine.

Ziua 4

A sosit, în sfârșit, ziua spectacolului!! În prima parte a zilei au avut loc repetițiile finale. După-amiaza, participanții au organizat un eveniment unic pe scena Centrului Cultural ZOK din Zielona Gora: „Festivalul de teatru româno-polonez”. Spectacolul a debutat cu o scenetă organizată de tinerii actori ai Centrului Cultural. Apoi, participanții români au jucat într-o piesă în care au prezentat situația tinerilor români din trecut vs prezent. La final, a urmat momentul mult așteptat: sceneta organizată de participanții polonezi împreună cu cei români, moment care a îmbinat actoria, dansul contemporan și pictura. La final, au fost ropote de aplauze, pentru acest eveniment inedit organizat de tinerii orașelor înfrățite, iar toți actorii au primit flori sau cadouri. A fost o seară memorabilă!

Ziua 5

A fost ziua concluziilor finale și a proiectelor de viitor, dar și ziua lacrimilor de tristețe și a promisiunilor că acest eveniment nu va rămâne la prima ediție. Apoi, ne-am luat rămas bun de la prietenii noștri polonezi și ne-am început călătoria spre casă…