Activități

Activități

2019
Europa prin ochii tinerilor
2018
FESTIVALUL DE TEATRU ROMÂNO-POLONEZ EDIȚIA a-II-a

Ziua 1

Participanții polonezi au sosit la Bistrița unde au fost întâmpinați cu drag de voluntarii Asociației Tineri pentru Comunitate Bistrița. Împreună, au descoperit frumusețile orașului gazdă în cadrul unei activități de „Treasure Hunt”.

Ziua 2

Participanții români și polonezi au început organizarea atelierelor de teatru folosind metodele non formale TEATRU FORUM și STOP MOTION ANIMATION. Acestea s-au derulat atât la Colegiul Național Andrei Mureșanu cât și în Parcul Municipal.

TEATRU FORUM

În termeni teatrali, metoda implică un SPECTOR ce primește locul ACTORULUI și care invadează PERSONAJUL și SCENA. Acesta va ocupa spațiul și va oferi soluții. Făcând aceasta, SPECT-ACTORUL va realiza conștient un act responsabil; scena fiind o reprezentație a realității si ficțiunii. Însă SPECT-ACTORUL nu este de natură fictivă. Există și pe scenă și in afara ei intr-o realitate duală.

https://nonformalii.wordpress.com/metode/

STOP MOTION ANIMATION

Este o tehnică de animație care face ca obiectele din jurul nostru să pară a se deplasa de unele singure. Obiectul este mutat cu pași mici, între cadre fotografiate individual, creând iluzia de mișcare atunci când o serie de cadre sunt rulate ca și o secvență cotinuă. https://ro.wikipedia.org/wiki/Stop_motion

Ziua 3

În prima parte a zilei, participanții au continuat repetițiile și organizarea pentru spectacolul de teatru. După-amiaza, au lucrat în echipe pentru a pregăti materialele promoționale.

Ziua 4

Ziua spectacolului!!! La invitația doamnei consilier educativ Nicoleta Butuza, am organizat spectacolul de teatru în incinta Colegiului Național Andrei Mureșanu. Participanții polonezi au fost întâmpinați de elevii liceului cu pâine și sare, ospitalitatea românească impresionându-i foarte mult.

Spectacolul pregătit de participanții români și polonezi a inclus două momente: metoda TEATRU FORUM prin care s-a adus în discuție tema discriminării în rândul tinerilor și metoda STOP MOTION ANIMATION prin care a fost prezentat stilul de viață specific tinerilor din țările partenere.

Ziua 5

A fost ziua concluziilor finale și a proiectelor de viitor, dar și ziua lacrimilor de tristețe și a promisiunilor că asemenea activități vor continua.

Menționăm că parteneriatul dintre Asociația Tineri pentru Comunitate Bistrița și Fundația Europeană pentru Educație și Cultură din Zielona Gora a debutat în anul 2014 și de atunci, organizăm cu regularitate, an de an, proiecte pentru tineri români și polonezi cu scopul de a promova colaborarea între orașele înfrățite Bistrița și Zielona Gora.

2016

Ziua 1

Participanții polonezi au sosit la Bistrița după o lungă călătorie. Aceștia au fost întâmpinați de președinta Asociației Tineri pentru Comunitate Bistrița, Cristina Hangea, și de participanții bistrițeni. După servirea unei cine tradiționale cu sarmale, tinerii au avut ocazia să se cunoască mai bine prin activitati de tipul ice breaking.

Ziua 2

Participanții au fost întâmpinați de reprezentanți ai Primăriei Municipiului Bistrița, în incinta Centrului de Informare Turistică.  Acolo, au avut ocazia să descopere istoria orașului Bistrița, precum și principalele obiective turistice.

A urmat apoi concursul de tip Treasure Hunt in cadrul caruia participantii au lucrat in echipe pentru a descoperi intr-un mod interactiv si distractiv frumusetile orasului Bistrita.

Ziua a continuat în Parcul Municipal, unde participanții au organizat un seminar gastronomic cu bucate tradiționale specifice țărilor partenere, România și Polonia. Elevii școlii gimnaziale Dumitrița au purtat costume tradiționale, iar tinerii polonezi au adus diferite obiecte vestimentare cu steagul naționale. Tot atunci, participanții au realizat zidul prieteniei româno-poloneze, realizat prin tehnicile pictură și graffiti și prezentând imagini din orașele înfrățite. Zidul prieteniei va fi folosit ca modalitate de asigurare a vizibilității în cadrul unor proiecte viitoare derulate în parteneriat cu organizații sau instituții din Zielona Gora.

Ziua 3

În prima parte a zilei, participanții polonezi au realizat o vizită de studiu la Școala Gimnazială Dumitrița. Acolo, au vizitat sălile de clasă, au participat la orele derulate, au interacționat cu elevii și cu profesorii școlii. Mai mult decât atât, Hangea Cristina – profesor limba engleză, a organizat o lecție deschisă la clasa a-VII-a, în cadrul căreia s-au realizat prezentări power point cu orașele înfrățite, cu școlile partenere. De asemenea, tinerii participanți au avut ocazia să învețe cuvinte și expresii în limbile română și poloneză.

Ziua a continuat cu marcarea Aleii Terapeutice în Pădurea Schullerwald. Cei 30 de participanți au lucrat în echipe și au pictat simboluri din natură: flori și fluturași, cu scopul de a stimula interesul tinerilor pentru natură.

Ziua 4

Cu sprijinul direcțiunii liceului și a doamnei bibliotecare Nicolete Butuza, participanții au realizat o vizită de studiu la Colegiul Național Andrei Mureșanu. Aceștia au vizitat sălile de clasă, cabinetele și laboratoarele și au participat la o dezbatere cu titlul Diferiți, dar egali– tema fiind promovarea interculturalității și a nondiscriminării între tinerii europeni.

Dupa-amiaza zilei a fost dedicată explorării orașului Bistrița și a împrejurimilor, participanții au vizitat principalele atracții turistice (Biserica Evanghelică, Turnul Dogarilor, Pietonalul Liviu Rebreanu, Complexul Sugălete) și au cumpărat suveniruri pentru cei dragi.

La ultima cină, am simțit cu toții că grupul creat pe parcursul schimbului de experiență a fost unul compact, că s-au legat prietenii frumoase, că tinerii au dezvoltat competențe importante pentru dezvoltarea lor personală și profesională și toți participanții și-au exprimat dorința de a continua acest parteneriat.

Ziua 5

Și pentru că noi considerăm că orice sfârșit reprezintă un nou început, ziua 5 a fost despre stabilirea concluziilor proiectului, atât a participanților, cât și a liderilor de grup și a cadrelor didactice, despre planificarea activităților de diseminare și despre stabilirea unor acțiuni viitoare. După care, le-am urat Drum bun prietenilor noștri polonezi.

2016 ziua 5

2015

Ziua 1

Participanții români au ajuns în Zielona Gora după o lungă călătorie cu trenul. Aceștia au fost întâmpinați de către președintele Fundației Europene pentru Cultură, dl. Karl Fisher, de către directoarea liceului Dr. Rahn, dna Arleta Czyz, de către participanții polonezi și coordonatoarea grupului, Antonia Pauch. După servirea unui prânz tradițional polonez, tinerii bistrițeni au vizitat împrejurimile pentru a se familiariza cu orașul.

Ziua 2

Ziua 2 de proiect a debutat cu un cuvânt de “bun venit”, adresat în mod oficial de către reprezentanta Primăriei orașului Zielona Gora, dna Iwona Skowrońska și de către directoare liceului Dr. Rahn, dna Arleta Czyz. Ziua a continuat cu un seminar gastronomic organizat de participanții la proiect, precum și de alți elevi ai școlii. Mai mult decât atât, participanții români au promovat parte din portul tradițional purtând năframe, ii și zadii. La rândul lor, participanții polonezi, au confecționat coronițe din flori în culorile drapelelor naționale.

Ziua 3

Participanții la proiect, împreună cu alți elevi ai școlii, au descoperit orașele Bistrița și Zielona Gora, precum și aspecte geografice și istorice ale celor două țări,  în cadrul unui atelier de vizionare de film. Mai precis, participanții români au prezentat câteva filmulețe despre Bistrița și Transilvania, precum Bistrița – poarta Transilvaniei șiRomânia-Bistrița, în timp ce participanții polonezi ne-au dezvăluit o parte din trecutul lor în cadrul filmului Beats of Freedom. După atelierul de film, a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Ziua 4

Voluntarii asociației Tineri pentru Comunitate Bistrița, au promovat în rândul elevilor școlii Dr. Rahn, o modalitate igenioasă de a utiliza hârtia, și anume – confecționarea unor genți de hârtie. Gherendi Minodora – Voluntarului anului 2014 la secțiunea Arte și Cultură în cadrul Galei Naționale a Voluntarilor, eveniment anual organizat de Federația Volum – a coordonat atelierul de reciclat ingenios, prezentându-le tinerilor polonezi tehnica de realizare a genților de hârtie. Ziua 4 a continuat și cu o activitate de Treasure Hunt în orașul Zielona Gora, în cadrul cărei participanții români au descoperit cele mai importante atracții turistice, au făcut poze și au realizat scurte filmulețe.

Ziua 5

Ultima zi de proiect a reunit participanții în jurul unei mese rotunde, fiecare prezentând aspectele pozitive și cele negative legate de schimbul de experiență. Tot atunci, participanții au selectat pozele și filmulețele care au fost folosite ca modalitate de a asigura vizibilitatea proiectului. La final de proiect, atât coordonatorii, cât și participanții,  au căzut de comun acord că un astfel de parteneriat trebuie să continue cu alte proiecte la fel de interesante și de benefice pentru ambele comunități.